Näissä hommissa reilun sadan vuoden kokemus ei ole välttämätön, mutta se on eduksi​.

Lassila & Tikanoja perustettiin vuonna 1905 tukkuliikkeeksi. Monien vaiheiden kautta L&T:stä on kehittynyt palveluyritys, joka on muuttamassa kulutusyhteiskuntaa tehokkaaksi kierrätysyhteiskunnaksi. Toimimme Suomessa, Ruotsissa ja Venäjällä.

1905: Lassila & Tikanoja perustetaan

Josef Lassila ja Frithjof Tikanoja perustivat Lassila & Tikanojan vuonna 1905 Vaasassa. Yritys oli tukkukauppa, jonka tuotteita olivat kangas- ja rihkamatavarat sekä ”raskaat tuotteet” kuten saippua, silakka, vesirinkelit ja makeiset.

Vuosien kuluessa liikkeen toiminta laajeni kaikkialle Suomeen ja siitä kasvoi Pohjoismaiden suurin yksityinen tukkuliike.

1923–1980: Tukkukaupasta vaatetusteollisuuteen

Lassila & Tikanoja aloitti tukkukaupan rinnalla vuonna 1923 teollisen vaatteiden valmistuksen ja oli 1980-luvulle saakka Suomen suurimpia vaatetusteollisuusyrityksiä. Parhaimmillaan Lassila & Tikanojalle oli teollista toimintaa lähes kahdellakymmenellä paikkakunnalla Suomessa. Tunnetuimpia tuotemerkkejä olivat Tiklas-puvut, -paidat ja -puserot sekä Topman-kengät.

Viennin osuus liikevaihdosta oli 1960-luvulta lähtien yli 50 prosenttia ja yhtiöllä oli merkittävää toimintaa useissa Euroopan maissa. Lassila & Tikanojan osakkeiden noteeraus Helsingin Pörssissä alkoi vuonna 1961.

1980-luku: Uusia toimialoja

1980-luvulla Lassila & Tikanoja laajensi toimintaansa merkittävillä yritysostoilla. Vuoden 1982 alussa ostettiin kuitukangasvalmistaja J.W. Suominen Oy ja vuonna 1988 Amerplast Oy, joka valmisti muovisia joustopakkauksia.

Vuonna 1989 Lassila & Tikanoja osti 74 prosenttia Säkkiväline Oy:n osakkeista. Suomalaiset paperisäkkien valmistajat perustivat Säkkivälineen1960-luvulla markkinoimaan jätesäkkejä ja edistämään jätesäkkimenetelmän käyttöä. Erillinen yhtiö Säkkiväline Oy perustettiin 1967. Säkkiväline laajensi yritysostoin toimintaansa jätteiden kuljetukseen, siivoukseen, teollisuuden puhtaanapitoon sekä vahinkosaneeraukseen. 1980-luvun loppupuolella tuli uutena toimialana mukaan kiinteistöhuolto.

1990-luku: Ympäristönhuollosta monialayhtiön suurin toimiala

1990-luvulle tultaessa Lassila & Tikanoja oli monialakonserni, joka oli jakautunut kuitukangas-, joustopakkaus- ja nauhateollisuuteen (J.W. Suominen, Amerplast, Inka), palveluteollisuuteen (Säkkiväline) sekä vaatetus- ja kenkäteollisuuteen. Vaatetus- ja kenkäteollisuudesta ja tukkukaupasta luovuttiin vuosikymmenen alkupuolella.

Vuonna 1995 Säkkivälineestä tuli Lassila & Tikanojan kokonaan omistama tytäryhtiö. Säkkivälineen liikevaihto kasvoi koko 1990-luvun voimakkaasti ja vuosikymmenen lopussa sen osuus yhtymän liikevaihdosta oli jo lähes puolet.

Säkkivälinettä ja sen tarjoamia palveluita kehitettiin suunnitelmallisesti 1990-luvulla. Jätteiden hyötykäyttöön ja kierrätystoimintaan panostettiin voimakkaasti, siivoustoimintaa kehitettiin ja ongelmajätehuolto tuli osaksi palveluja. Kiinteistönhuollossa kehitettiin käytönohjaus, johon kuului 24 tuntia vuorokaudessa päivystävä keskusvalvomo. Ympäristötuotteiden kehitystyö kohdistui erityisesti jätteiden hyötykäyttöön liittyviin tuotteisiin.

Säkkivälineestä tuli ympäristönhuollon johtava toimija Suomessa, kun WM Ympäristöpalvelut Oy ostettiin keväällä 2000.

2001: L&T

Nykyisen muotonsa Lassila & Tikanoja sai 30.9.2001, kun silloinen Lassila & Tikanoja Oyj jakautui kahdeksi erilliseksi yhtiöksi (Lassila & Tikanoja Oyj ja Suominen Yhtymä Oyj).

Lassila & Tikanoja Oyj toimi Säkkivälineen emoyhtiönä 31.3.2002 saakka, jolloin Säkkiväline sulautui emoyhtiöönsä. Samalla lanseerattiin L&T-tuotemerkki, joka kattaa kaikki yhtiön toimialat: Ympäristöpalvelut, Kiinteistö- ja käyttäjäpalvelut ja Teollisuuspalvelut.

2017: Kotimainen ja kansainvälinen

Lassila & Tikanoja on palveluyritys, joka on muuttamassa kulutusyhteiskuntaa tehokkaaksi kierrätysyhteiskunnaksi. Yhteistyössä asiakkaidemme kanssa pienennämme jätemääriä ja pidennämme kiinteistöjen käyttöikää, ohjaamme materiaalit hyötykäyttöön sekä vähennämme raaka-aineiden ja energian käyttöä. Autamme asiakkaitamme keskittymään omaan ydinliiketoimintaansa ja säästämään ympäristöä. Yhdessä luomme hyvinvointia ja työpaikkoja.

L&T toimii Suomessa, Ruotsissa ja Venäjällä. L&T:n liikevaihto vuonna 2016 oli 661,8 miljoonaa euroa ja yhtiö työllistää 8 500 henkilöä. L&T on listattu Nasdaq Helsingissä.