​Jätehuoltopalveluja tarjoava Lassila & Tikanoja tuo Lahden tuleviin pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailuihin aivan uudenlaisen wc-järjestelmän ensimmäisenä yhtiönä Skandinaviassa. Bajamaja Fresh -nimeä kantava järjestelmä toimii normaalin wc-yksikön tavoin, mutta toimintaperiaate on sama kuin esimerkiksi laivoissa tai lentokoneissa. Uusi järjestelmä kasataan ensimmäistä kertaa Lahden Suurhallin Festival Arenalle MM-kilpailujen ajaksi.

"On hienoa tuoda uusi järjestelmä näin Suomi 100 -vuonna odotettuihin Lahden MM-kilpailuihin. Kyseessä on yksi tämän vuoden suurimmista tapahtumista Suomessa. Olen iloinen, että voimme toimia kisaorganisaation kumppanina", kertoo L&T:n palvelupäällikkö Mika Paananen.

WC-järjestelmän lisäksi L&T toteuttaa laskennan kilpailuiden hiilidioksidipäästöistä. Laskennassa huomioidaan ainakin jätteiden kuljetukset ja käsittely. Tavoitteena on tehdä näkyväksi tapahtuman hiilijalanjälki eli se kuinka paljon kilpailuiden jätehuolto kuormittaa ilmastoa.

”On hyvä, että kisoissa huomioidaan myös ympäristöasiat. Hiilijalanjälkilaskelman antaman tiedon avulla voidaan jätehuoltoa ohjata vähemmän ilmastoa kuormittavaan suuntaan”, kertoo L&T:n ympäristöjohtamisen asiantuntija Jenni Takala.

Laskennan avulla nähdään myös kuinka paljon ilmastokuormitusta voidaan pienentää kierrättämällä, koska laskennassa huomioidaan myös korvaushyödyt eli kierrätysmateriaalien avulla vältetyt päästöt. Näillä tarkoitetaan esimerkiksi kierrätyspolttoaineella korvattua fossiilista polttoainetta tai kierrätyskuitujen ja metallin korvaamaa neitseellistä materiaalia.

Lajittelemalla jätteet kisapaikoilla oikeisiin astioihin jokainen kisoihin osallistuva voi vaikuttaa kisojen hiilijalanjälkeen ja pienentää ilmastokuormitusta.

”Vastuullisuus on keskeinen osa MM-kisajärjestelyjä. Sloganimme ”Not for 10 days but for the next 100 years” mukaisesti haluamme yhdessä kumppaniemme kanssa luoda pysyviä toimintamalleja, joita muutkin tapahtumat voivat jatkossa hyödyntää”, kertoo MM-kisojen ympäristöpäällikkö Maarit Virtanen.     

  • Kilpailuissa käytettävään wc-järjestelmään voit tutustua tämän videon kautta
  • Lue lisää MM-kisojen vastuullisuusohjelmasta täältä​

Lisätiedot:
Mika Paananen, palvelupäällikkö / L&T
mika.paananen(at)lassila-tikanoja.fi tai p. 050 337 9343
Maarit Virtanen, ympäristöpäällikkö / Lahti2017
maarit.virtanen(at)lahti2017.fi tai p. 044 708 1260​

Lassila & Tikanoja on palveluyritys, joka on muuttamassa kulutusyhteiskuntaa tehokkaaksi kierrätysyhteiskunnaksi. Yhteistyössä asiakkaidemme kanssa pienennämme jätemääriä ja pidennämme kiinteistöjen käyttöikää, ohjaamme materiaalit hyötykäyttöön sekä vähennämme raaka-aineiden ja energian käyttöä. Autamme asiakkaitamme keskittymään omaan ydinliiketoimintaansa ja säästämään ympäristöä. Yhdessä luomme hyvinvointia ja työpaikkoja. L&T toimii Suomessa, Ruotsissa ja Venäjällä. L&T:n liikevaihto vuonna 2015 oli 646,3 miljoonaa euroa ja yhtiö työllistää 8 000 henkilöä. L&T on listattu Nasdaq Helsingissä.

Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kilpailut järjestetään historiallisen seitsemännen kerran Lahdessa 22.2.-5.3.2017. 700 urheilijaa 60:sta maasta kilpailee maailmanmestaruuksista maastohiihdossa, mäkihypyssä ja yhdistetyssä.

Lahti2017 on yksi Suomen 100-vuotisjuhlavuoden suurimmista tapahtumista ja se rakentuu vahvasti suomalaisin voimin ja rajoja rikkovan yhteistyön avulla. Lahti2017 luo yhdessä kumppaniensa kanssa uusia, vastuullisia ja kestäviä toimintatapoja, jotka näyttävät suuntaa tuleville kansainvälisille urheilutapahtumille.