Tiedote. Julkaistu: 13.04.2017 klo 12:24
Lassila & Tikanoja

L&T on päättänyt lähteä mukaan edelläkävijöiden joukkoon kehittämään pääkaupunkiseudusta maailman johtavaa kiertotalouskaupunkia. Yhtiö osallistuu kehittämiseen pääkaupunkiseudun Smart & Clean -säätiön lahjoittajana. Kyseessä on viisivuotinen hanke, jossa alueen kaupungit, suomalaiset yritykset, tutkimuslaitokset ja yliopistot sekä valtio toteuttavat älykkäiden ja puhtaiden ratkaisujen kehittämistä. Ratkaisuilla parannetaan elämänlaatua, hillitään ilmastonmuutosta ja edistetään kiertotaloutta.

”L&T on kiertotaloutta edistävien palveluratkaisujen käytännön toteuttaja ja mahdollistaja, minkä vuoksi on luontevaa että olemme tällaisessa hankkeessa mukana. Tämä tarjoaa loistavan testialustan ja rahoituskanavan L&T:n materiaali- ja energiatehokkuutta edistäville palveluratkaisuille, joita kaikilla toimialoilla nyt juuri kehitämme.  Hankkeessa etsitään käytännönläheisiä ratkaisuja muun muassa kiinteistöjen olosuhteiden optimointiin, hajautetun energian tuottamiseen ja optimointiin, jätteiden ja sivuvirtojen uudelleenkäyttöön ja jatkojalostamiseen sekä ruokahävikin vähentämiseen”, kommentoi L&T:n kehitysjohtaja Tuomas Mäkipeska.

 ”Lassila & Tikanoja tuo kumppanijoukkoomme erityisen tärkeää osaamista ympäristöystävällisistä palveluista, esimerkiksi kiinteistö- ja jätehuollosta. Yrityksen osaaminen tukee Smart & Clean –yhteisöä uudenlaisten, resurssiviisaiden palveluiden kehittämisessä kaupunkeihin ja kaupunkilaisille. Niille on tarvetta ja niitä voi helposti monistaa Suomessa ja maailmalla”, Smart & Clean –säätiön toimitusjohtaja Tiina Kähö kertoo.

Kähön mukaan Helsingin seudulla on poikkeuksellinen tapa tehdä yhteistyötä. Ainoana paikkana maailmassa älykkäiden ja puhtaiden –ratkaisujen kehittämisessä on mukana kaupungit, yritykset, tutkimuslaitokset, valtio ja kansalaiset yhdessä.

Smart & Clean tarkoittaa järjestelmällistä tapaa yhdistää ja uudistaa maailmaa muokkaavia palveluita ja ratkaisuja jotka parantavat elämänlaatua, hillitsevät ilmastonmuutosta ja edistävät kiertotaloutta. Nämä ovat teknologioita, ratkaisuja tai palveluita rakennettuun ympäristöön, energiajärjestelmään, kuluttajille ja liikkumiseen. Kaupungeissa on mahdollista tehdä merkittäviä muutoksia, joiden avulla ilmastonmuutokseen ja luonnonvaroihin liittyvä kestävyyskriisi käännetään mahdollisuuksiksi.

Smart & Clean –muutostekoihin kerätään aina parhaat osaajat Suomesta ja ulkomailta. Nämä voivat olla kumppaneita, tai muita toimijoita. Muutostekojen pitää parantaa kaupunkilaisten elämänlaatua, vähentää päästöjä tai parantaa resurssitehokkuutta. Niissä on oltava mukana useita tekijöitä yli kaupunki- ja sektorirajojen, sekä julkiselta että yksityiseltä sektorilta. Lisäksi Smart & Clean -muutosten on luotava uutta liiketoimintaa ja yrityksille referenssejä. Niiden tulee siis olla kansainvälisesti kiinnostavia.

L&T:n lisäksi muita Smart & Clean kumppaneita ovat kaupungit Helsinki, Vantaa, Espoo, Lahti ja Kauniainen sekä Uudenmaan liitto; valtiolliset toimijat Sitra, TEM, LVM, YM ja Tekes; yritykset Fortum, St1, Neste, Caverion, YIT, Helen, KONE, Gasum, Vaisala, Siemens, Ramirent; yliopistot ja tutkimus- sekä koulutuslaitokset Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto, Lappeenrannan tekninen yliopisto ja VTT.

Lisätiedot:

Tuomas Mäkipeska, kehitysjohtaja / L&T
tuomas.makipeska@lassila-tikanoja.fi tai 050 596 1616
 
Eetu Helminen, johtava asiantuntija / Smart & Clean -säätiö
+358 40 537 6597
eetu.helminen@smartclean.fi
 
Pääkaupunkiseudun Smart & Clean –projekti. Helsingin seutu on maailman paras testialue älykkäille ja puhtaille ratkaisuille. Seudulla tehtävillä ratkaisuilla parannetaan elämänlaatua ja hillitään ilmastonmuutosta. Helsingin seudun kaupungit, suomalaiset yritykset, tutkimuslaitokset ja yliopistot sekä valtio haluavat nopeuttaa älykkäiden ja puhtaiden ratkaisujen kehittämistä ja käyttöönottamista. Tätä varten ne ovat aloittaneet viiden vuoden muutosprojektin, Smart & Clean –säätiön. Kansainvälisesti ainutlaatuisen projektin tehtävä on ohjata, tukea, kiihdyttää ja fasilitoida muutoksia sekä johtaa asian viestintää Suomessa ja kansainvälisesti. www.smartclean.fi, @SmartClean_Fi #smartclean, www.linkedin.com/company/helsinki-metropolitan-smart-&-clean-foundation

Lassila & Tikanoja on palveluyritys, joka on muuttamassa kulutusyhteiskuntaa tehokkaaksi kierrätysyhteiskunnaksi. Yhteistyössä asiakkaidemme kanssa pienennämme jätemääriä ja pidennämme kiinteistöjen käyttöikää, ohjaamme materiaalit hyötykäyttöön sekä vähennämme raaka-aineiden ja energian käyttöä. Autamme asiakkaitamme keskittymään omaan ydinliiketoimintaansa ja säästämään ympäristöä. Yhdessä luomme hyvinvointia ja työpaikkoja. L&T toimii Suomessa, Ruotsissa ja Venäjällä. L&T:n liikevaihto vuonna 2016 oli 661,8 miljoonaa euroa ja yhtiö työllistää noin 8000 henkilöä.